ZAMESTIM: Арт инсталация в Русия показва на Запада, че не е незаменим

Z е за Zara. A е за Adidas. М означава Макдоналдс...
1 май 2022 17:20, Нели Христова
356
ZAMESTIM: Арт инсталация в Русия показва на Запада, че не е незаменим
Снимка: БГНЕС

Никой не знае как се е появило тук. Но нещо доста странно изникна в центъра на Санкт Петербург.

Странна арт инсталация, съставена от една дума: ZAMESTIM

Всяко буква е във формата на първата буква от някоя международна марка, която е спряла дейността си в Русия. Фирмените им лога също са представени.

Z е за Zara. A е за Adidas. М означава Макдоналдс...

Стотици международни компании се оттеглиха от Русия в знак на протест срещу офанзивата на Кремъл в Украйна. Длъжностните лица тук се опитват да звучат оптимистично, твърдейки, че Русия ще намери местни заместители на чужди артикули, които вече не са налични.

Но изчезването на глобалните продукти и услуги допринася за нарастващото чувство за международна изолация на Русия.

Тази тема изглежда странно в Санкт Петербург. В крайна сметка император Петър Велики е проектирал и построил този град, за да накара Русия да се почувства като част от Европа. От блатата той издигна спиращ дъха красив руски Амстердам или Венеция, с безброй канали и зашеметяващи дворци.

С помощта на европейски художници и архитекти се издига имперска столица с европейско лице. И все пак три века по-късно пропастта между Русия и Европа става все по-широка с всеки изминал ден.

Но интересува ли ги това руснаците? Мнозина тук твърдят, че не.

"Русия не е Европа. Русия е Русия", казва Любов, която спира да си побъбри пред арт инсталацията "ЗАМЕСТИМ". Любов казва пред BBC, че не следи какво се случва в Украйна. "Това е неприятна новина. Но гледам да не гледам телевизия, за да не се разстройвам."

Раиса пък получава цялата си информация от руската телевизия. "Украинците са виновни за насилието", казва тя. "Те се обединяват срещу нас. Тези националисти разполагат оръжия по нашата граница."

"Доколко сте сигурни, че това, което руската телевизия ви казва, е истината?", пита я репортерът на BBC.

"Познавайки руския народ, съм 100% сигурна", отговаря тя.

Колко като Раиса има в Русия? Какъв процент от руската общественост подкрепя това, което президентът Путин нарича своята "специална военна операция" в Украйна? Според последните проучвания - повече от 80% от руснаците са за инвазията.

Разбира се, този процент може да се постави под въпрос. В авторитарна страна като Русия точността на проучванията на общественото мнение е съмнителна. Страхът изкривява резултатите.

През последните два месеца повечето руснаци, към които BBC се обръща за интервю по улиците, отказват да говорят за Украйна, предпочитайки да запазят мнението си за себе си. От тези, които все пак изразяват мнение за инвазията, мнозина повторят почти дума по дума това, което им каза държавната телевизия, възпроизвеждайки паралелната реалност, създадена от Кремъл.

Те говорят за руските войски, които "освобождават Украйна" и "се борят срещу нацизма в Украйна“.

Но по улиците на Санкт Петербург се открива и съвсем различна картина. Сред известните дворове на града има изобилие от антивоенни графити. В някои случаи по стените са изписани и лозунги против Путин.

Има и други форми на протест. По-рано този месец художникът от Санкт Петербург Саша Скочиленко беше арестувана и обвинена в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили. Тя замени етикетите с цени в супермаркет с антивоенни послания. Саша е задържана в следствения арест.

"Това показва, че свободата на словото у нас се заглушава", казва партньорката на Саша Скочиленко – Соня Суботина. "Това показва, че политическите репресии стават все по-лоши и че хората с антивоенни възгледи са преследвани и вкарвани в затвора."

"В Русия имаше протестна активност. Хората излизаха да протестират. Но всеки протест носи голям риск. Може да бъдеш арестуван, може да бъдеш бит, може да бъдеш вкаран в затвора. В момента се чувствам напълно изгубена. Не знам дали нещо може да се направи."

Тези, които са на власт в Русия, изискват непреклонна подкрепа от руския народ: за посоката, в която Кремъл отвежда Русия, далеч от Европа, за антизападната реторика, идваща от Москва и за военната офанзива на Русия в Украйна - без значение какви са последствията тук, у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
2
 
2
 
! Отговори
111 преди 2 години
До Анонимен 308Никой няма нужда от Европа стъпкана от американски ботуш. Сега има само една гледна точка и тя е, че Русия е агресор, но много скоро ще се разбере, че Путин освобождава света от еднополюсния модел наложен от американците.Затова САЩ и НАТО наливат толкова много оръжие в Украйна.
282
1
 
4
 
! Отговори
До Шопен Шопо преди 2 години
Заместването на стоките на тези марки може и да изглежда скалъпено, но с какво ще заместят руския газ в ЕС, за да работят производителите на храни и стоки в ЕС, като спре газа. Иначе руснаци ще си внесат от Китай, Индия Шри Ланка или Виетнам всички тия "луксозни" стоки, защото там ги произвеждат.
281
6
 
3
 
! Отговори
Шопен - Шопо преди 2 години
Абе, Путинофили, как ми се иска само да ви видя лицата, ако ви изкарат на един съботник - задължително, да работите без пари, като си носите и 20 лева, които да внесете като дарение за някоя кауза. Така както е в братска Беларус..Ценете свободата си, докато я имате! Ако в Русията пишехте подобни неща, вече щяха да ви разбиват вратата и да ви карат пребити за някой арест.Особенно са ми интересни антинаксърите-русофили... Да сте чували нещо за антинаксъри по времето на соца?
280
6
 
3
 
! Отговори
Шопен - Шопо преди 2 години
Както изглежда този надпис, така ще им изглежда и заместването - криво-ляво скалъпено.
279
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
Успех им желая в новата за,тях 1922 г. Първо ще трябва да открият морала... след 50 години може и сандвичите
278
1
 
3
 
! Отговори
Здрасти преди 2 години
Момент да го преместя в другия крачол! Та какво казваш Настя?
277
6
 
2
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До Рушия-Ще ми заместите... дедо.вия!
276
3
 
9
 
! Отговори
Самсон преди 2 години
До 309 тези неграмотници както казваш ти са на първо място в света по оценки в училищата и то с доказателства като има първенства по знания тези неграмотници са измислили менделеевата таблица изпрати ли се първи ракета в космоса и човек в космосаИ са изградили космическа станция тези неграмотници имат най-страхотната литература и класическа музика балет театър световни известни и най-доброто автоматично оръжие калашникИ още много други неща
275
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притрябвали са им парцалките на Зара и неразвалящите се с години бургери на Макдоналдс! Евала на руснаците! Ще победят евроамериканогейските ценности.
274
2
 
3
 
! Отговори
Моше преди 2 години
До АнонименДа си измислят свои неща и с тях да се гордеят, а не с опити да имитират гнилия според тях капитализъм. Като е гнил що му имитират продуктите? ***.АМИ ДА... Само маллоумниците измислят свои неща. Тарикатите използват наготово нещата измислени от други... ТИ си Гений... Само един въпрос.Знаеш ли къде отиват печалбите и всичко което успеят да скрият като приходи в България "великите" Макдоналдс... Зара...Метро... Била... във всеки случай не и в български банки.А какви данъци ни плащат?
273
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е, че от всички оттеглили се фирми нито една не предлага уникален продукт. Светът трябва да се отърси от консуматорството, което големите компании му предлагат. Дрехи, обувки, сандвичи... Има ли значение кой ги е произвел?
272
21
 
18
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 години
Никаква Европа за тези диваци - те винаги ще си останат неграмотни и жалки! Нещастни въшкарници! Защо го няма сега Рейгън да ги постави на колене както преди!
271
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки руснак с поне една мозъчна клетка и малко предвидливост или е напуснал Русия или планира да го стори в близкото бъдеще. Само да напомня на Кирчо и Кокорчо, такива хора които бягат от режима на Путлера също трябва да им се осигурява убежище, не само на украинците.
270
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганяси продаде земята, купи си панелка на кредит, скъсан като българин, дет се вика, ама се кефи, че маратонките са му Адидас и яде банани. Тръгнал да оплаква Русия. Всекиму своето.
269
2
 
2
 
! Отговори
ам бубаджан преди 2 години
да, бе, против путин,...а 15 годинки у сибир?!
268
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо няма да си харчат парите за глупости
267
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма мъка, че няма да имат Зара и Макдоналдс! LOL Мъъъъъъъка
266
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Може да бъде бит, арестуван, преследван......" То в ЕС, Австралия и Канада това е ежедневие....водни оръдия, сълзотворен газ, палки, блокиране на сметки, иземване на пари.....каква разлика има с Русия....дори бих казал, че е по-лошо. Демокрация в действие!!!!!
265
13
 
14
 
! Отговори
Star преди 2 години
на руския народ много мъка ну се насъбра за последните 100 години...Отнеха му вярата в кръста и Алаха.Отнеха му земята и фабриката,отнеха му свободата на словото и книгата.А за капак след 100 години дойде и Путинския фашизъм.Хубав народ ама нещастен.
264
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето така сте постна ли снимката, че нищо не се вижда, а това че рашките са п, р, о, с, т, и, елементарни и първични ама въобще да не ви учудва, те са си такива, еми да си карат с капаните лади и волги и да си обличат без личните дрехи, те това си заслужават...